Aalsmeer is een dorp dat wereldwijd bekend is door de bloementeelt en ‘s werelds grootste bloemenveiling. In de jaren negentig werd Aalsmeer ook bekend om de grote televisieshows van Endemol.

Als Hoofddorpse was Aalsmeer voor mij slechts een dorp dat net buiten de Haarlemmermeer ligt en de laatste jaren waren het vooral de Westeinderplassen, als we in de buurt van Aalsmeer kwamen om te varen of te fietsen.

Vandaag gaan we met de auto naar Aalsmeer om te wandelen. De plaats kent 100 monumenten, waarvan wij er een paar gaan opzoeken.

Het eerste wat we opzoeken is het oude station van Aalsmeer, gebouwd in 1912. Hoewel het sinds 1973 geen dienst meer doet als station -er is nu een kantoor in gevestigd- is het gebouw behouden gebleven.

Vervolgens wandelen we door naar het centrum waar zich De Oude Veiling bevindt. Het oude gebouw, eveneens uit 1912, huisvest tegenwoordig o.a. een restaurant en is -ook aan de buitenkant- in een modern jasje gestoken.


De volgende bezienswaardigheid is Het Oude Raadhuis. De naam doet wellicht anders vermoeden, maar Het Oude Raadhuis is niet het eerste raadhuis van Aalsmeer. Dit monument heeft namelijk een voorganger, op precies dezelfde plaats, gebouwd in 1619. Een voorganger met trapgevel zelfs. Het Oude Raadshuis is ‘pas’ gebouwd in 1780.

Het Oude Raadhuis deed dienst als raadhuis tot 1962 en heeft nog altijd een waardige publieksfunctie. Tegenwoordig is dit historisch waardevolle en iconische monument een expositieruimte, onder beheer van de Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer. Het Oude Raadhuis combineert een galerij met een beeldentuin en een kinderkunstzolder, een museum voor kindertekeningen. In steeds wisselende exposities kun je kindertekeningen bekijken uit de hele wereld. Een leuke culturele ontdekkingsreis.

De wandeling voert ons verder naar stellingmolen De Leeuw. Een oude molen, in volle glorie hersteld, zomaar midden in een winkelstraatje.

Stellingmolen De Leeuw, Aalsmeer.

Voor ons laatste bezoek aan oude bezienswaardigheden, wandelen we naar de Historische Tuin. We zijn hier al eens eerder geweest, maar toen was het zo druk dat er geen plekje meer vrij was op het terras bij de ingang. Ook nu moeten we ons bezoek beperken tot de ophaalbrug/ingang, want alles is gesloten i.v.m. Covid-19.

Categorieën: Wandelen